Doriti sa primiti vesti de la noi?

Pastram legatura pe mail?

Tuesday, April 23, 2013

Bucurie pentru mine: DTS metrul - tester de ape

Am cumparat intr-un final DTS metrul de la care tot voiam sa aflu calitatea apelor pe care le folosesc: asta acasa, la serviciu, ape plate folosite de zi cu zi. Am cateva ape preferate la care am ajuns prin cercetari pe net. Citisem despre subiect pe blogul Cristelei Georgescu.

Am cumparat testerul de pe Amzon. La noi in tara, il gasisem pe Aqua-Welt, insa era si mai scump si mi se cerea si taxa pentru transport. Pret final 146 RON, mai scump ca si comanda din UK: pretul meu de achizitie cu card: 110 RON, cu livrare prin Posta Romana.

Ce inseamna DTS? Si ce am inteles eu ca masoara acest tester. Total Dissolved Solids (DTS): adica greutatea totala de solide din apa; solide ca minerale, saruri sau metale. Masuratoarea se face in PPM (Parts per milion). Cu cat masuratoarea indicata este mai mica cu atat e mai recomandata apa de consumat. Pe unele ape minerale este afisata informatia ca si reziduu sec la 180 grade Celsius.

Am testat apa de la locul meu de munca, de la dozator, apa de la robinetul de la bucatarie si apele minerale folosite: Bilbor, Bucovina si Devin.
 Masuratorile:
Acasa - Zona Baneasa Sisesti: 193 ppm
Bucovina (Reziduu sec pe sticla 78): 39 ppm
Devin (Reziduu sec pe sticla - neafisat): 29 ppm
Bilbor (Reziduu sec pe sticla - neafisat):
Serviciu Pipera - apa filtrata: 312.

Apa filtrata prin osmoza inversa, de acasa de la colega Nico de la serviciu: 25 ppm
Apa nefiltrata de acasa de la colega Nico de la serviciu: 440 ppm
Cercetarile le tot fac ca sa stiu daca merg pe directia cumpararii unui filtru cu osmoza inversa si sa renunt la cumpararea de apa plata din marketuri si hipermarketuri.
Sper sa va fie de folos informatia si daca aveti nevoie de tester stiti cum sa ma gasiti. ;)


Mai multe despre apa aici.